2013-04-19

Överblick lån

Testar ytterligare en rapport, denna gång för våra lån.

Inga konstigheter här egentligen, vi har ett stort bostadslån, CSN på en av oss och ett privatlån till en förälder (bland annat bilköp).

Vår lägenhetshistoria är sådan att vi skaffade nytt sommaren 2011. När kontrakt var klart och försäljning återstod dog marknaden i augusti det året. Vi fick inte sålt vår förra lägenhet utan fick ha den uthyrd och sålde den slutligen för några månader sedan. Har inte amorterat under tiden då det var oklart hur vi skulle ha lånen efter lägenhetsförsäljningen. Antingen fortsatt finansiering genom förälder (förmånligt lån pga stor fastighet i ryggen) eller ta över hela själv (beroende på om köpeskillingen skulle ge tillräckligt för att klara kravet på 85%). Det blev så att vi tog över allt ansvar på oss själva vilket känns väldigt skönt. Jag har aldrig gillat att ha skulder via föräldrar även om vi har stått för alla omkostnader kring lånet. Nu står vi inför att börja amortera eftersom vi nu har landat i ett tydligt läge där vi vet storleken på våra skulder och vilka gäldenärerna är.

Vår målsättning är att amortera 3000 kr i månaden på det privata lånet, ca 800 kr på CSN samt initialt 2000 kr på ett av bostadslånen. Denna summa kommer vi troligtvis öka om vi tycker att det fungerar. Definitivt öka när vi är ute ur föräldraledigheten. Vi kommer få ca 30 000  tillbaka på skatten och vi har ursprungligen sagt att återbäringar ska gå på amortering utav bostadslånen då det tillskottet härstammar från dem men i år tänkte vi lägga större delen av det på det privata lånet för att bli av med det så fort som möjligt. Det är inte ekonomiskt försvarbart eftersom det är räntefritt men moraliskt dyrast.

Lägger in en test-bild med en uppskattning av ungefär hur det kommer ser ut när jag uppdaterar i maj. I nuläget är övriga månader dolda. Jag skrev en om-formel i 8 steg eller nåt som hämtar senast ifylld månad mot första månaden för att mäta ackumulerade amorteringar. Så det är bara att ta fram nästa månads kolumn, fylla i och sen är allt klart så att säga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...