2013-04-22

Livsstil

För att ge en bild av hur vi resonerar och hushåller med pengar så tänkte jag ge en kort historik.

Vi har under 2000-talet studerat, rest, jobbat, skaffat barn, varit arbetslösa och köpt bostadsrätter.

Under studietiden hade vi inte några enorma summor att röra oss med. Fru Feber är väldigt sparsam och kan få pengar att räcka långt. Själv är jag lite mer benägen att göra av med pengar när jag gör nåt som jag tycker är trivsamt. Äter, dricker, handlar eller vad det kan vara. Vi har haft och har smak för att köpa halvdyra saker, det är väl nåt fånigt självuppfyllande det handlar om men sådana är vi. Vi är dock inga extrema shoppare utan gör ganska få men dyrare köp.

Sen kom barn. Och det är dyrt sägs det. Men det har också med sig en sidoeffekt, nämligen att man inte längre KAN vara ute och äta så ofta, shoppingrundor är påfrestande (med två barn nästan omöjligt) och så vidare. Så vi lever helt enkelt billigare med barn för vi inte har tid att göra av med pengar.

Vi har under senaste åren haft ganska få perioder med dubbla inkomster. Senaste tre åren har vi bara haft två heltidslöner under ca åtta månader. Vi har under lika många månader haft endast en lön eller en mammapeng. Övrig tid en lön och en föräldrapeng eller a-kassa. Så vi är rätt vana vid att ställa om och gå på sparlåga vilket vi tror är en styrka. Min syster avundas till exempel detta som under många år levt med två löner innan barn. De hade således etablerat en utgiftsnivå som sen är svår att bryta. För vår del är vi nu mer etablerade karriärsmässigt och förväntar oss inte samma skakighet framgent - framför allt ska vi inte ha fler barn (ta i trä).

Den stora pengaslukaren för oss är boendet. Vi har (vad vi tycker) stora lån och har dessutom en avgift på vår bostadsrätt. Bara här går det åt ca 10 000 kr per månad (det kommer en detaljerad undersökning och redovisning av boendekostnader). Utöver det har vi bilkostnader som för närvarande är ganska låga men som sticker iväg när vi båda jobbar igen. Förra året när vi hade satt oss i en markant mycket större lägenhet hade vi dessutom stora kostnader för möbelköp och liknande. Totalt spenderade vi ca 60 000 kr på sådant och trots att vi fortfarande har ett ganska omöblerat hem så är det idag inte längre tomma rum och ytor som behöver åtgärdas. Nu är det mer nice än need som styr vad vi införskaffar. Samtidigt är vi mer sugna på att hitta roliga grejer vilket tenderar att bli antikinköp och liknande under sommaren. Vi har en liten toalett som vi skulle vilja renovera inför framtida försäljning men det får bero på om vi ska flytta i år eller nästa sommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...