2013-12-16

Lönekonton och Sparkonton - del II eller How I Learned To Stop Worrying And Love The Creditcard

För att besvara en kommentar som jag fick häromdagen av Kan jag bli rik.
Vi har under året helt gått över till kreditkort och handlar i princip inget på våra bankkort.

Kort 1 - Bensin
Det här kortet ligger i bilen och tankas i princip endast på. Detta för att det är den stationskedjan som ligger bäst till utmed Fruns pendelrutt.

Kort 2 - Bensinkort men för konsumtion
Det här kortet har vi till alla våra löpande utgifter såsom mat, kläder, nöjen, resor och liknande. Även jobbrelaterade utgifter tas här. 1 % kickback. Tyvärr är krediten ganska kort vilket innebär att man ibland behöver ligga ut med pengar för jobbresor och liknande.

Kort 3 - Jobbknutet kreditkort
Används sällan, är kopplat till Fruns jobb men kan användas privat.

Övriga kort - Matkort och liknande, drar för bonus men inget annat.
Handlar mat på tre olika kedjor så rätt splittrat där.


Även om kickbacken på kort 2 är intressant och borde innebära kanske runt 1 200 kronor tillbaka årligen så tror jag att det hade varit relevant för oss att byta ut det till ett American Express SAS Eurobonus. Dubbelt värde på bonuspoäng till för oss relevanta destinationer och flygpoäng på alla inköp skulle kunna ge oss ett högre monetärt värde. Är väl i princip säker på det trots kostnaden för att ha kortet är runt tusenlappen. Behöver dock räkna efter lite. Frun reser en hel del i jobbet och rakar in rätt hyggligt med poäng på det.

Det fungerar rätt OK att ha kreditkort men det är jobbigt och känslan av att inte ha benhård koll på gränsen är lite jobbig. Vi har inte ännu behövt ligga på kredit och pröjsa för det och har inga intentioner att behöver göra det heller.

Alla fakturor betalas från gemensamt konto. Har man haft reseutgifter får man föra över den summan från sitt lönekonto för att täcka den delen av kortfakturan som inte skall täckas gemensamt.

Hoppas det är svar nog?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...